PROTISLNEČNÉ SKLÁ SUN EFFECT

Už mnoho rokov hľadajú projektanti budov nové materiály na produkciu fasád a v dnešnej architektúre našlo sklo širokospektrálne využitie. Domy, kancelárie, verejnoprospešné budovy sú plné svetla, avšak vysoká úroveň priehľadnosti skla môže viesť k prehrievaniu miestností a k vysokej priepustnosti UV žiarenia.

Aby to architekti nedopustili, potrebujú moderné riešenia v oblasti sklenených tabúľ montovaných do fasád a odpoveďou na tieto požiadavky sú protislnečné sklá Effector Sun Effect. V týchto sklenených tabuliach sa využíva sklo vyrábané procesom rozprašovania kovov alebo oxidov kovov, čo umožňuje získanie ultra tenkej vrstvy, jednoliateho vzhľadu a najvyššej optickej kvality.

Podľa vzhľadu, spôsobu výroby a vplyvu na znižovanie slnečného žiarenia sa protislnečné sklá delia na tri skupiny: absorpčné, reflexné a selektívne.

Protislnečné sklenené tabule Effector Sun Effect s absorpčným sklom:

Ide o základné riešenie používané v protislnečných sklenených tabuliach. Absorpčné sklo sa zafarbuje počas procesu vytápania v hute. Zafarbenie na modrú, hnedú, grafitovú či zelenú farbu spôsobuje výrazné vstrebávanie zodpovedajúcej časti spektra. Prostredníctvom javu absorpcie sa tieto sklenené tabule výrazne nahrievajú a vstrebávajú približne 50% energie slnečného žiarenia a následne rozptyľujú túto energiu a smerujú ju späť von. Preto sa používajú ako vonkajšie tabule vo vrstvenom skle. Sú charakteristické nízkou úrovňou odrazu svetla, o niečo nižšou ako bezfarebné sklo float. V závislosti od potrieb týkajúcich sa dosiahnutia želanej energetickej bilancie celého zasklenia si klient vyberá tak farbu ako aj hrúbku skla, pretože účinok absorpčných sklenených tabúľ rastie so zväčšujúcou sa hrúbkou skla.

Protislnečné sklenené tabule Effector Sun Effect s reflexným sklom:

Pokročilejším riešením je použitie skla s odrazovou vrstvou (Reflex) v protislnečných sklenených tabuliach. Reflexná vrstva je na sklo nanesená počas jeho produkcie. Jej úlohou je odrážanie viditeľného svetla aj slnečného tepla. Okrem správnej regulácie energetickej bilancie je odrazové sklo rôznej farby často používané aj s cieľom zvýšenia estetickej hodnoty budovy alebo jej okolia (efekt zrkadlového odrazu architektúry okolia na fasáde).

Oba druhy protislnečných skiel možno takmer ľubovoľne spájať s inými druhmi skla. Spojenie s nízkoemisným sklom alebo sklom odolným proti vlámaniu v jednej vrstvenej sklenenej tabuli umožňuje vo veľmi širokom rozsahu vyhovieť očakávaniam používateľov a vytvárať multifunkčné súpravy efektívne chrániace pred neželanou výmenou energie v každom ročnom období.

Protislnečné sklenené tabule Efector Sun Effect so selektívnym sklom:

Protislnečné sklenené tabule Effector Sun Effect zo selektívneho skla sa v ostatnej dobe stali najobľúbenejším produktom, pretože majú dvojnásobne lepšiu úroveň tepelnej izolácie. Kedysi bolo možné odlíšiť sklo so selektívnou vrstvou od priehľadného skla vďaka svetlomodrému odtieňu. Dnes je selektívne sklo bezfarebné, preto je možné identifikovať ho na základe špeciálneho senzora reagujúceho na oxidy kovov na povrchu skla. Môže byť takisto farbené na modrú, hnedú, sivú alebo zelenú farbu. Mnohonásobné nanášanie oxidov kovov umožňuje získať správny efekt odrazu, kontrolovať množstvo slnečného svetla v miestnostiach a obmedziť prienik slnečnej energie do nich a tiež zabezpečiť vysokú tepelnú izoláciu. Komora vrstveného skla zo selektívnych sklenených tabúľ je vyplnená argónom, ktorý zlepšuje termoizolačné vlastnosti o približne 20%

VÝHODY protislnečných sklenených tabúľ Effector Sun Effect:

  • veľká voľnosť využívania tak z architektonickej ako aj z technickej perspektívy,
  • zníženie prevádzkových nákladov, najmä v priemyselných budovách, vďaka zníženiu nákladov spojených s chladením,
  • priaznivejšie teploty a tým aj väčšie pohodlie v miestnosti, dokonca aj v najteplejšom lete,
  • protislnečné sklenené tabule zadržiavajú 50-76% slnečnej energie, vďaka čomu možno získať dokonalé vlastnosti ochrany proti slnečnému žiareniu.

Čo je nové

Vidieť všetko
Blog
Aktualności
Staviate dom?

Kúpte si okná Hensfort a získajte zľavu na rzeczgustu.eu

rzeczgustu.eu